joi, 31 martie 2011

Secta Baptista



Baptistii sustin ca botezul se da numai celor mari si daca te-ai botezat te duci la rai.Asa ar fi daca omul n-ar mai pacatui,dar de la Botez pina la Rai este drum lung.Dupa botez trebuie post,Spovedanie,Impartasanie,Cununie si celelalte Sfinte Taine.
Intemeitorul baptistilor este John Smith din Anglia,la anul 1611.
Baptistii se impart in:baptisti generali, baptisti particulari,baptistii voii libere,baptistii vechi,baptistii sabatisti,baptistii celor sase principii,baptistii germani,baptistii unitari,''discipolii lui Hristos'' si'' Biserica lui Dumnezeu''
In anul1631,englezul Roger Williams,infiinteaza in America secta baptistilor regulatori acestia se dezvolta dupa anul 1783.
In Europa,baptistii isi organizeaza la Hamburg un  ''cartier general''iar la 1881 infiinteaza un ''institut teologic''
In anul 1883,baptismul este raspindit la romanii din Ardeal de predicatorii maghiari .Iata citeva nume :croitorul Kornyai Mihaly,Toth Istavan,Csopyac Atila, cizmarul Rottmayer si alti agenti ai sovinismului maghiar.De ce maghiari si nu romani?
Probabil ne-au vrut binele si atunci ca si azi :''binele dezbinarii''.  Predicatorii erau cizmari si croitori,i-au chemat pe romani sa schimbe opinca romaneasca cu cizma ungureasca si itarii cu pantalonii tot genul unguresc.Ei zic ca le dadeau gratuit .Oare asa sa fie?Pretul lor era vanzarea sufletului.Cugetati bine,atunci cizme si pantaloni unguresti,iar acum euro ,dolari,haine, mincare ,etc.Probabil istoria se repeta.

Ce cred Baptistii?
1.Biblia este singura carte mantuitoare.(Traditia Apostolica,Sfintele Taine,Sfintii,Icoanele,Fecioara  Preacurata,Sfintele Moaste, Liturghia,Postul sunt respinse).
2. Botezul adultilor.Botezul nu spala pacatele.Atunci inseamna ca e o simpla baie.
3.Dumnezeu este intreit in persoane.
4.Omul se mantuie numai prin credinta.
5. Omul este predestinat la rai sau la iad.
6. Impartasanie cu paine si cu vin este numai spirituala.
7. Ziua de odihna este Dumineca.
8.Orcine poate interpreta scriptura.
9.Casatoria este admisa numai intre baptisti.
10.Adunarea are putere disciplinara.
11.Invierea de apoi si Judecata exista.
12Sarbatorile admise :Nasterea Domnului,Invierea si Rusaliile.Mare greseala ,nu scrie in Biblie cand sa le tina.Le-au furat de la ortodocsi.

Un comentariu: