sâmbătă, 2 aprilie 2011

Secta adventista



Adventistii
 isi trag numele din cuvintul latin ''adventus=venire'' ,ei ocupindu-se mai mult cu a doua venire a lui Hristos  si mai ales de data exacta a venirii.
Secta a fost intemeiata de William Miller,fermier american nascut la anul 1782 in orasul Filadelphia .Parintii lui au fost baptisti saraci si nu i-au putut da o cultura inalta,lui ii placea insa sa invetesi dupa studiu mult a ajuns liber cugetator .Razboiul anglo-american din 1812-1816,la care ia parte l-a facut sa studieze Sf.Scriptura si ajunge baptist ca si parintii lui.
Fiind fara cultura si pricepere a spus :venirea a doua a Mintuitorului va fi in   Martie 1843 Atunci Hristos va intemeia cu cei drepti care vor invia ,o imparatie de o mie de ani(mileniul).La sfirsitul mileniului vor invia si cei pacatosi si vor fi judecati.
Proorocia lui nu s-a implinit,el recunoscand public ca a gresit.Ucenicul lui S.Snow a spus ca trebuie adaugat 7 luni si zece zile si ca data de 10 oct.1844 si ca data de 10 oct.1844 este data venirii sigure.Unii au pus in vitrinele magazinelor  :''Aici se vind ieftin haine albe pentru calatoria la cer din ziua de 10 oct.1844''  ca si prima data data proorocia nu s-a implinit .
Adventistii se impart in :adventistii de ziua a saptea,tin simbata ca si evreii si adventistii reformisti.
Adventistii de ziua a saptea au ca intemeitor pe Iosif Batesc,capitan de vapor si pe Hellen White femeie bolnava de isterie ce avea halucinatii si aiureli ,socotindu-le vedenii dumnezeiesti.Din America adventistii apoi vin si in Europa .Centrul de propaganda este la Hamburg in Germania.
In Romania adventistii au fost adusi la anul 1870de Mihail Czehovski fost preot romano-catolic,care incepe vestirea la Pitesti cu adventistii de duminica .Ajunge adventismul in Dobrogea si apoi in Bucuresti .
In anul 1906 studentul in medicina Petre Paulini trece la baptisti simbatari si preia conducerea sectei,lovind in preoti si in Biserica.
In anul 1920 s-au organizat in ,,Uniunea comunitatilor evanghelice ale adventistilor de ziua a saptea''.Cartea lor de cult este ,,Imnele crestine ,,.
Erezile  lor  :
1Cunoasterea datei exacte a venirii a doua(pe care nici ingerii,nici SfintiiApostoli  nu o stiu  ci numai Dumnezeu ).
2 Mileniul sau imparatia de o mie de ani a lui Hristos pe pamant.
3Nu exista iad ,nici suflet nemuritor( Ei trec cu vedere vorbele Mintuitorului)Astazi vei fi cu mine in Rai Luca 23,43)
4 Serbarea Simbetei
5 Obligativitatea Vechiului Testament cu privire numai la mancaruri curate si necurate.
6 Domnia lui Anticrist de 1260 de zile pentru ei este de 1260 de ani si anume intre 538-1798 (domnia papalitatii)
Toate sectele sunt ratacite ,ei se baga in treaba lui  Dumnezeu ,doar El stie cand va incheia,lumea caci el a creat-o.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu